Skip to main content

10 TIPS TEMPAH KABINET

Hii.... hari ni akak kabinet ada banyak masa nak buat post. Post kali ni adalah post berkenaan mereka yang tak idea, tak tahu bagaimana nak tempah kabinet dapur. Ini biasanye berlaku pada mereka yang 1st time nak menempah. Sebab apa?...sebab baru beli rumah...baru dapat kunci RUMAH PERTAMA.
TAHNIAH !!!!!!!
Mesti sebelum tu korang mesti pernah usha2 dapur rumah kawan-kawan korang, beli dan belek majalah yang berkenaan kabinet dapur... google2 , survey pasal kabinet dapur.

kan..kan..kan...???


Korang gak mesti pernah berangan dapur korang cantikk.... bersih...kemas... dan korang sangat bersemangat nak ubahsuai ruang dapur korang seindah TAMAN ASTAKONA ...
So apa yang korang kena tahu dan buat sebelum tempah?
Yang Pertama sekali korang kena tahu korang nak konsep roper mana... Banyak jenis konsep ada sekarang such as :-

A. Modern 
B. Klasik
C. Kontemporari
D. English Style
E. Minimalis


Yang E ni...mmg banyak sangat yang orang suka... mmg gila2 orang suka sgt...
Yang Kedua... korang kena tahu budget korang
Dan Yang Ke 3 korang kena le cari ' Pembuat Kabinet' nye... dalam kes ni...kome cari le akak kabinet ye.

Pape kome leh reoger akak kabinet ye
kat
017-586 4878\

Disetiap Gambar Yang akak kabinet sertakan ni ... ada serba sedikit tips-tips nya.



Ketahui Bajet uolss

Berapa Bajet Yang Uosl ada dan nak peruntukkan untuk kerja-kerja 'menjelitakan' dapur uols...
Bajet ini harus uolss beritahu pada 'Designer' uolss... 

Tindakan ini akan membantu 'designer' merangka rekabentuk dapur uolsss.


Banyak jenis konsep ada sekarang such as :-


A. Modern 
B. Klasik
C. Kontemporari

D. English Style
E. Minimalis

Yang E ni...mmg banyak sangat yang orang suka... mmg gila2 orang suka sgt...

Andai kata uolss tak sure konsep apa yang nak diterapkan kat dapur uolss... atau just beritahu kat design, 

Insha Allah diaorg akan adaptasikan konsep dan design yang sesuai.



Dan Yang Ke 3 korang kena le cari ' Pembuat Kabinet' nye... dalam kes ni...kome cari le akak kabinet ye.


Pape kome leh reoger akak kabinet ye
kat 017-586 4878 utnutk tetapan temujanji ZIARAH 7 SUKAT

if korang datang pejabat dulu... kita boleh berkenal-kenalan...korang pun mesti nak tengok roper akak kabinet secara LIVE macam mana kan...???...betul ke perempuan ni boleh buat kabinet rumah aku ni... hahahaha... boleh percaya keeee....itu memang anggapan pertama korang2 yang tak pernah pertemu dengan akak kabinet yang cun ni...(ayat perasan tak hengat)
Dont worry ..tanggapan itu tak membuatkan akak kabinet kecil hati... akak kakbinet hati sado korangg.... 

Next... lepas kome rasa "perempuan jelita" ni boleh diharap.. . kita set appoinment ZIARAH DAN SUKAT.... dalam bahasa mudahnye.... korang jemput le akak kabinet ke ISTANA korang untuk akak kabinet amik sukatan ruang dapur korang





Sesi ZIARAH & SUKAT ni, merupakan sesi akak kabinet ukur setiap inci ruang dapur korang. 


1. Luas Lantai
2. Ketinggian Siling
3. Susun Letak Suis2
4. Kedudukan Sumber Air Masuk Dan Keluar.
5. Cara/kebiasaan tuan rumah (korang le) guna dapur macam mana.

Selepas itu, dari data-data itu... wahh kerlas...!!! dari data-data itu....hahhaha..
dari ukuran tu... korang bagi le masa kat akak kabinet dalam 3-4 hari untuk memecah kepala otak untuk merekabentuk dapur rumah.





TADAAAAA.... !!!!! 

design dah siap... so nanti akak kabinet roger-roger korang ye... kita set plak lagi temujanji ... tapi kali ni korang kena datang pejabat akak kabinet yang comel dan jelita ni.... boleh je korang nak bawak anak-anak korang... walaupun comel...pejabat akak kabinet multipurpose function... kih..kih..kih..kih..

Bila korang datang pejabat akak kabinet, akak kabinet akan present kan design roper dapur korang, jika ada yang korang tak berkenan kita akan discuss dan amend design, bahan-bahan untuk kabinet yang hendak digunakan, aksesori yang korang berkenan dan lain-lain detail yang korang nak tahu.




Kome nk macam mana... berkilat... tak berapa nak kilat.... matt... kaler-kaler fancy, contoh:- hijo kuning merah hitam purple dan macam-macam kaler lagi ada... nak corak-corak kayu-kayan...


Jenis kaca pun ada...nk 2G Glass Paint... 3G...4G...bronze shading glass...frosted glass...hahhaha... akak kabinet nak taip pun duk kalut ingat macam jenis bahan ada.

Setiap bahan berbeza nila1 Ringgit Malaysianya...bergantung la ikut budget korang...kannn...

Lepas korang dah pilih bahan apa nak... kaler apa... boleh pilih jenis handle..jenis engsel..jenis aksesori...






Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!



Baru-baru ni ada keluar di…