Skip to main content

5 TIPS SEBELUM MASUK RUMAH BARU

5 TIPS SEBELUM MASUK RUMAH BARU

Tahniah Uollss  !!!
Dah Dapat Kunci Rumah Baru.

Syukur Alhamdulillah

Akak Kabinet Ucapkan TAHNIAH.

Ops...opsss ... Haaa.... Jangan Ghairah Sangat Nak Terus Pindah Masuk Rumah Baru.

Ada beberapa Perkara Yang kena di dahulukan. Kat Sini Akak Kabinet Nak Share Tips Sebagai Panduan Sebelum Masuk Rumah Baru.


1.   PERIKSA
Sebaik sahaja uolss dapat kunci rumah, uols hendaklah menjalankan pemeriksaan terhadap rumah baru uols tu. Sebelum nak g cek tu, sila sediakan KERTAS, MARKER PEN, MASKING TAPE, dan PEN.

Apa yang perlu uolss buat, adalah cari sebarang defect kat rumah baru uolss tu, seperti DINDING RETAK, JUBIN PECAH, SELAK PINTU TERCABUT dan lain-lain kerosakkan. Uolss TULIS kat MASKING TAPE dan TANDA dengan NOMBOR. Kat Kertas A4 tu uolss salin catatan defect tersebut dan serahkan kepada Pemaju Perumahan supaya dapat pihak diaorang membuat kerja-kerja baikpulih.

2.  SAMAK
Selesai sahaja kerja-kerja baik pulih yang telah dijalankan oleh pihak Pemaju Perumahan. Uols haruslah samak rumah uols. Samak dengan air tanah. Namun begitu sekarang susah le sikit nak cari debu tanah. Dont Worry. Ada Seorang hamba Allah ni telah mengeluarkan produk bagi membantu kita semua dalam kerja-kerja samak.

Uols just pergi cari SABUN TAHARAH , 1 biji Sabun TAHARAH dengan 1 Baldi Air untuk setiap satu ruang. Jirus Dan Ratakan air tersebut. Jika satu-satu ruang tersebut agak luas, uolss tambahan air dan bilangan sabun tersebut.


3.  MENGECAT
Jika rumah baru uolss bertingkat seperti 2 tingkat atau lebih. Proses Samak tadi akan merosakan sedikit warna cat rumah uolss. Air dari tingkat atas tu akan meleleh turun kebawah. Jika Perlu uolss mengecat la semula dinding rumah uolss. Ataupun sememangnya uols memang tak berkenan dengan warna cat yang diberikan oleh pihak Pemaju Perumahan, uolss boleh lah menjalankan kerja-kerja mengecat  rumah      ataupun memasang wallpaper.4.  KABINET
Kerja-kerja pemasang kabinet dapur atau lain-lain perabut lekapan boleh dijalankan selepas proses mengecat.


5.  PEMBERSIHAN
Setelah semua diatas dilakukan, uolss boleh lakukan pembersihan normal, such as mengemop, sapu dan lap-lap sebagai langkah terakhir. Pastu boleh la masukkan perabut-perabut lain dan keperluan korang.

TADAAAA.. yeayyy.. dah boleh pindah masuk rumah baru.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…