Skip to main content

REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ALAMAT

DAPUR YANG MEMPUNYAI KISAH YANG TERSENDIRI

Assalamualaikum wbt 

Entry Kali Ni akak kabinet nak share kisah di balik pembikinan " Make Over Dapur Kediaman En Rahim DI Felcra Seberang Perak.

Besor betui dapur ni... ni nak main futsal 3 sebelah pun boleh ni. 
Projek kabinet dapur ni punya cerita tersendiri. 


20kaki pjg x 15kaki Lebar : Saiz Slab Sahaja

Seronok...?

Sudah tentu seronok bila client confirm projek dgn kite. 
Tetapi kegembiraan itu tak dapat dijelaskan demi menghormati isi rumah client ini. 

Al-fatihah buat isteri En. Rahim.

Puan datang untuk bincang-bincang berkenaan kabinet dapur... hasil dari perbincangan En. Rahim dan isteri pun bersetuju utk kami menZIARAHi kediaman mereka bagi kerja2 SUKAT. 

Seminggu berlalu...



Rekabentuk pun tersedia hasil dr beberapa ciri kehendak dan sedikit sentuhan cadangan dari akak kabinet. Pasangan suami isteri ni datang menziarahi opis akak kabinet yg comel ni... setelah bincang-bincang-bincang..nego-nego... adjust sana sini serba sedikit.

Makanya mereka.bersetuju melantik kami melaksanakan kerja2 bekal dan pasang kabinet.

" t.. akak tak bawak 50% deposit hari ni...tp ni ada sikit duit as booking payment boleh ke.. " 

" boleh kak...saya terima...nanti lagi 3 hari sy bersama staff perabut akan ziarah semula ke rumah akak...utk final sukat ..." 

" ok...mcm tu...masa ct dtg masa tu..akak bayar balance deposit ye.." 

Hari yg dijanjikan pun tiba..akak kabinet bersama staff nak keluar dr opis..call en rahim ... 

" Saya nak gerak g sana " 

"Minta maaf ct, sy nak batalkan tempahan... isteri saya baru je semalam meninggal dunia..sekarang sedang menguruskan jenazah"

" ok baik en rahim. Innalillahiwainailahirojioun...salam takziah" 

Tp akak kabinet n staff tetap jugak ke.rumah itu tp sebagai menziarahi dan memberi penghormatan terakhir. " 

" En rahim.. saya nk pulangkan bayaran booking" 

"Tak pe le ct simpan dulu..nanti apa2 saya hubungi ct" 

Masa pun berlalu... hampir 6 bulan jugak rasanye...akak kabinet sebenar hampir melupakan kisah kabinet tersebut. Sehingga 1 hari En Rahim dtg bersama anaknya

" T... saya nak buat kabinet dapur...sama macam design dan bahan yang arwah hendak jangan kurang sikit pun... dia nk sgt kabinet dapur kamu... walaupun dia dah tak de... tapi sy nk jugak kabinet tu...ni saya tokok baki depositnya. 

Dari pengalaman itu..akak kabinet yakin dan percaya jika dah mmg rezeki kita..mcm mn ujian pun..akan tetap jadi rezeki kita. Kalau dah memangg bukan... mmm...sambung le kome. 

Hormati Hasil Kerja Orang Lain : Jangan Copy Tanpa Kebenaran Dan Mengaku Sendiri Punya.

Tapi masa proses pemasangan tu..akak kabinet dan staff sgt2 menjaga laku dan kata2... agar En Rahim dan anak2 tidak bersedih. Konsep klasik simple dgn sentuhan moden pd bahagian finishing. 

Al-fatihah kak. Semoga akak ditempatkan dikalangan org2 beriman. Terima kasih kak. Kabinet akak dh siap. Anak2 dh kemas2kan dapur.





Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!



Baru-baru ni ada keluar di…