Skip to main content

MENGENAL JENIS BAWANG

WANITA, DAPUR, BAWANG DAN PASAR


Wanita, Bawang, Pasar Dan Dapur : Sumber Wak Google

Disetiap dapur sama ada kecil atau besar, pasti item ini berada di dapur. Ianya merupakan bahan utama dalam setiap masakan kita. Sebenarnya banyak jenis bahan ni. memilik rupa yang hanpir sama tetapi dengan sedikit perbezaan pada warna. Tapi AWAS , ianya berbeza kegunaan dalam berbeza jenis masakan.

Akak kabinet pun baru tahu. Sebelum ni, akak kabinet main sebat je guna bawang. Janji bawang. sebab tu le gamaknya, menu yang sama tapi bila menggunakan bawang main samberono je, hasil rasa masakan pastiada sedikit perbezaan.

Buat anak-anak, mereka tak perasan sangat perbezaan rasa. Janji mamanya masak, semua pun sedap. Paling WIN goreng telor aje pun rasa sayang dah berganda-ganda.

Beberapa hari yang lepas, akak kabinet mengunjungi Emak akak kabinet. Balik kampung le kononnye...bunyi macam jauh je kan... tapi kampungnya kat Ipoh je. Mak tegur bila akak kabinet guna blender bawang besar untuk penyediaan kuah kacang.

Ehh... salah ke mak... selalu buat kat rumah... guna apa-apa je jenis bawang...kih7x... maklumla..para-para ni..spesifik sikit bab bahan yang nak digunakan dalam masakan. Hasil dari itu, terpaksa akak kabinet menahan telinga mendengar penerengan mak pasal BAWANG . 

Pasal BAWANG tau...bukan pasal salah tegur anak-anak ke..bukan pasal benda-benda serius... hanya PASAL BAWANG. Balik dari rumah mak, akak kabinet pun Google untuk membuktikan apa yang mak cakap tu betul...

Haissshhh...bertuah punya anak...Wak Google jugak la yang lebih percaya dari Mak kau sendiri... kih7x... Bukan tak percaya... cuma mencari bahan untuk nak share dengan korang yang rajin bca blog akak kabinet ni.


Yang ini kita-kita panggil bawang merah... yang saiz nye besor lebih kurang siaz ibu jari kaki kita. Dan ada ketika lebih kecil pun ada. Bawang ini kalau dalam industri yang lebih besar, orang buat bawang goreng. 

Mmmmmmmmm...bestnye bawang goreng.Teringat nak buat sup ayam la pulak... itu le akak kabinet ni...kalau bicara pasal dapur...bicara item-item diapur mesti  teringatkan pasal nak                                                    makan.




 Yang ni plak, omputih panggil White Onion...bukan bawang putih tu...bawang putih omputih panggil Garlic.
Ini memang akak kabinet tak pernah jumpe kat pasaraya mahu pun kedai runcit. Akak kabinet pun tak tahu nak guna mcm mana. Tapi mak cakap, Bawang ni ada kat Pizza,,, 

Wahhh..kelas mak cik semah....tahu semua belaka...anak nye ni tahu main radak je..

mak cakap lagi..sebab tu bila kita buat sendiri pizza tak sama macam yang PIzza Hut Atau Dominos Pizza Punya. Sebab bawang diaorang guna berbeza... cer kome tgk dalam botol PREGO perasa Blognese...potongan bawang ni sangat subur di dalamnya. Memandangkan akak kabinet mmg tak reti masakan Mexico ni. Alamatnya memang tak de harapan le akak kabinet nak belajor lebih mendalam pasal bawang ni.





Cer kome plak teka, bawang apa sebelah kanan ni. Cer kome teka, bawang ni sesuai dengan masakan apa?
Kamus Bawang kate, namanye BAWANG KUNING. Bawang ni ada rasa pedas sikit. Akak kabinet rasa ni, bawang yang diaorg kedai siam, masak tom yam atau sup Ekor ala-ala thai.





had ini depa pangggi; SWEET Onion, masni gamaknye.. had ni kalau nak buat Onion Fries had ni la...uihhh sedap kan... menceceh air liur akak kabinet membayangkan makanan yang sedap2.
Mak cakap ada lagi bbrp jenis bawang, tp akak kabine google tak jumpa plak rupa parasa nye kut-kut la berbeza dari bawagn had yang ni.

Baru la sekarang ni tahu, setiap bawang tu ada fungsi pada makanan yang berbeza. Selama ni akak kabinet beli ja apa yang ada kat kedai. Janji Bawang. Boleh buat sambal tumis. 

  Bawang pun ada banyak jenis, ini plak manusia. Tekak Pun berbeza citarasa. kan..kan..kan



Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!



Baru-baru ni ada keluar di…