Saturday, 31 December 2016

SINKI STAINESS STEEL TAPI KENAPA BOLEH BERKARAT?



Pada asasnya semua orang tahu, bahan yang diperbuat daripada STAINLESS STEEL tidak akan berkarat.

kan..kan...kan..?

Akak Kabinet pun berfikir macam tu gak dulu. Sebabnya pada namanya sahaja NO STAIN... STAINLESS ... tapi akak kabinet sila.

Pada 2 tahun lepas, akak kabinet jadi sangat SURPRISED bila sinki stainless steel akak kabinet yang berada dipejabat, BERKARAT.

Termenung akak kabinet untuk satu tempoah yang lama.

".. apa heinya boleh berkarat.. aku beli STAINLESS STEEL kut... dalam opis lagi... tak de access air pun....krik..krik..krik..."

" Kak Ct kenapa sinki saya berkarat..:

Tak lama lepas tu, ada clinet jugak yang komple benda yang sama... siniki dapur diaorang berkarat.."

".. tak boleh jadi ni,,, ape heinya..."

Sehingga la satu hari, supplier akak kabinet datang pejabat... dan kct terinagat akan beberapa kes yang berlaku..

Dia pun pelik... dia balik kilang.. dan bertanyakan senior nya..

Hampir beberepa minggu kct dapat dah jawapan nya...kenapa SINKI STAINLESS STEEL boleh berkarat...

Kome nak tahu tak...??... Mcm mana boleh berkarat..?
Kome Nak tahu tak..mcm mn tak bagi berkarat..?

Ilmu yang kak Ct baru dapat bbrp bulan yang sudah... itu pun baru sekarang nak share dengan korang...kann?.. teruk betui.....kih7x...jangan marah ngek

PERTAMA-tamanya...

1. Material Stainless Steel memang TIDAK AKAN BERKARAT jika terkena AIR.

Namun begitu, Dalam keadaan sekeliling yang 

  i.  mempunyai OKSIGEN yang RENDAH
 ii.  kewujudan garam yang TINGGI
iii.  bahan pencuci yang mengandungi Chemical Yang Tinggi
iv.  Racun Perosak

SINKI STAINLESS STEEL BOLEH BERKARAT

korang jangan tak tahu ...kih7x... kat dapur kita... mmg la..dan tentunya ada GARAM.

Tahap KEBOLEH KARATAN ( apa jenis ayat la ni) ... bergantung kepada GRED STAINLESS STEEL.

Korang jangan tak tahu, Stainless Steel Pun ada GRED. 

Selalunya, Sinki Yang Stainless Steel Yang Tebal, agak lambat atau susah nak berkarat. Kalalu yang nipis tu, sangat cepatla berkarat.

Gred Stainless Steel ada beberapa jenis

302

303

304

Dan Gred 304 adalah yang paling tahan.

Jika korang nak beli sinki, dapatkan dari gred 304, dan pda kebiasaanya, sinki 304 adalah sangat tebal dan harganya sangat Mahal.

Berbaloi berbelanja lebih sikit kerana ianya tahan lama.

Sungguhpun begitu, jika korang dah beli yang murah atau pun yang bukan GRED 304, jangan bersedih. Sinki korang tidaklah akan roboh dalam msa terdekat ni. 

Korang booleh kawal proses pengarata tersebut.

1. Jangan Simpan Minyak Tanah Dibawah Sinki 
2. Jangan Sembur Racun Perosak / Semburan Anti Anai-anai dibawah sinki korang.
3. Jangan biarkan sisa minyak dan makanan berasa lama di dalam sinki.

Dan korang MESTILAH disiplinkan diri untuk sentiasa bersihkan sinki selepas digunakan bagi menjamin ketahanannya.






2 comments:

  1. its my Pleasure to read your blogs post are very exelent thanks to give good informasion
    regards
    Pooja Roy Delhi
    Escorts In Delhi

    ReplyDelete
  2. its my Pleasure to read your blogs post are very exelent thanks to give good informasion
    regards
    Birthday Return Gifts for Kids
    Birthday Return Gifts for Kids delhi

    ReplyDelete

CARA PILIH BAHAN KABINET DAPUR ANDA? Siri LAMINATED MELAMINE

Jika kita mempunyai pilihan, adakah kita mahukan kabinet dapur lebih kurang je ? Sudah tentu, semua orang mahu kabinet yang mempunyai bany...