Skip to main content

MANFAATKAN RUANG BAWAH TANGGA


Tempahan Siap Pada 5hb Januari 2017

Ruang di bawah tangga, seringkali menjadi ruang yang tidak dimanfaatkan dengan baik. Paling Umum, pemilik rumah hanya menjadikannya sebuah stor tanpa almari, tempat menyembunyikan barang-barang yang jarang dipakai. Padahal, ruang sempit ini boleh digunakan untuk perkara lain.

Ada banyak pilihan untuk menggunakan ruang di bawah tangga, sebagai contoh boleh dijadikani bilik mandi, peti simpanan, atau rak.
Cumanya jika hendak dijadikan bilik mandi, kedudukan tangga mestilah sesuai dan saiz tangga perlu lebih lebar dan besar supaya bilikmandi dapat digunakan dengan selesa.
Menjadi ruang bawah tangga sebagai bilik air sangat jarang dibuat, kerana kedudukan tangga, kediaman di Malaysia ini (perumahan) sering mengadapa ruang tamu.


Sumber : Wak google
Pilihan kedua, yang paling sering dilakukan orang adalah membuat peti simpanan atau almari kasut. ruangt ini digunakan oleh para pemilik rumah yang mempunyai ruang bawah tangga sempit sehingga, ruang itu hanya boleh memuatkan kabinet kasut
Rak Buku.

Dalam membuat kabinet buku diruangan bawah tangga, kita mengambil saiz sepadan rak buku, makanya akan ada ruang dibelakang kabinet tersebut yang akan ditinggalkan kosong.

Sungguhpun begitu, ada beberapa jenis buku yang kurang sesuai untuk ditempatkan diruangan kabinet bawah tangga. Sebagai contoh buku-buku keagamaan dan kitab-kitab agama dan yang sewaktu dengannya.
Maklumlah tangga, kita akan pijak diatasnya, so kurang sesuai lah nak letak buku dibawahnya.


Kabinet Display
Maksudnya untuk simpan aksesori hiasan, pinggan mangkuk cantik sebagai hiasam mahupun piala atau pingat2 yang diperolehi. Berikan sentuhan lampu sorot yang mengarah ke foto agar fokus pandangan jatuh ke foto. Pehhggg…cantik beb.

Sumber : Wak Google

Sumber Wak Google

Ruang bawah tangga boleh dijadikan:-
  1. Kabinet Panel Dan TV
  2. Kabinet Dapur
  3. Kabinet Buku
  4. Kabinet Kasut
  5. Kabinet Display
  6. Ruang Kerja – SOHO

Namun begitu ianya bergantung kepada dimana kedudukan tangga tersebut.
  1. Ruang Tamu
  2. Ruang Makan
  3. Ruang Dapur
  4. Ruang Family
Nah, mulai saat ini, cubalah untuk memanfaatkan kembali ruang kosong di bawah tangga anda. Jika anda mempunyai ruang kosong di bawah tangga, tanya kami.


Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…