Skip to main content

Tips PILIH SINKISinki merupakan salah satu item penting didapur. Ianya memilik peranan yang penting sehingga kita harus menitik beratkan akan pemilihan dan pemeliharaannya. Memilih sinki haruslah disesuaikan dengan keperluan, rekabentuk dan fungsi dapur itu sendiri. Secara amnya, kita tahu dan sememangnya kita menggunakan sinki sebegitu.

Fungsi sinki adalah seperti dibawah:-
1. Mencuci bahan makanan seperti sayur, daging, buah-buahan dan sayur-sayuran.
2.  Mencuci peralatan dapur.

Oleh itu adalah sangat penting agar kita memberi perhatian yang khusua pada item ini-sinki. Bagaimanakah cara memilih sinki yang ideal untuk ruang di kediaman kita.

1. Kita kena tahu fungsi utama sinki.- Mencuci kotoran
2. Ketahui ruang atau luas kawasan untuk sinki ditempatkan. Kalau saiz dapur kita comel, pilihlah sinki yg bersaiz standard atau agak kecil. Sebaiknya sinki single bowl. Andai kata dapur memang comel, tetapi kita merupakan keluarga yang besar nak memasak sentiasa dalam kuantiti yang banyak, adalah sangat sesuai untuk memilik sinki double bowl.

3. Had ni kena perati betul2, sebelum nak beli tu kelebet bahan dasar sinki. Tengok punggung dia la. Had paling cun dan elok Stainless Steel atau Granite. Cun gila kalau dapat pakai sinki dari granite. Tentu-tentu sahaja semakin baik kualiti sinki semakin kacak harganya. Apa-apa pun bergantung kepada keperluan dan kewangan kita.
4. Had ni memang kena betul cari plumber yang faham pasal sinki dan dapur. Kerja cun-cun. Sebab kalau kita beli sinki undermout lain kisah pemasangannya. Kena makesure dapur kita tu jenis tahan dan kuat lagu mana. Sebab duk nak tahan dan tanggung sinki jenis tu.

Lebih kurang cerita pasal sinki macam ni la. ada lagi kisahnya. Nanti akak kabinet continue Hokey.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…