Skip to main content

9 PERKARA YANG WAJIB DIAMBIL KIRA SEBELUM MEMBUAT UBAHSUAI DAPUR.    Dapur adalah “JANTUNG’ bagi sesebuah rumah. Disinilah menjadi pusat ‘hiburan’ sesebuah. Semua orang pasti menginginkan ruang dapur yang indah dan dan luas.

    Kini, adalah menjadi trend kepada pemaju perumahan membina rumah dengan rekaan dan susunatur ruang dapur agak terhad. Bagi mereka yang mempunyai peruntukkan bagi kerja-kerja ubahsuai, 9 perkara perlu dipertimbangkan sebelum kita membuat keputusan untuk membuat kerja-kerja ubahsuai ruang dapur.

    Rujuk senarai semak kami ini, sebagai panduan.

1. TENTUKAN BAJET
Sebelum anda memulakannya, tentukan bajet anda. Berkomunikasi atau beritahu kepada kontraktor anda supaya kedua pihak jelas. Pihak kontraktor akan menyediakan rekabentuk dan cadangan bahan-bahan mengikut bajet anda.

2. TEMPOH MASA SIAP.
Bertanyakan kepada kontraktor anda tentang tempoh siap kerja-kerja ubahsuai tersebut. Pada kebiasaan, tempoh siap paling singkat adalah 10-14hari bekerja atau paling lama pun 30-45hari. Kedua-dua tempoh ini bergantung kepada jenis ubahsuai yang akan dijalankan.

3. PERTIMBANGKAN UBAH & ALIH SUMBER AIR DAN ELEKTRIKAL.
Pertimbangkan jika ada paip perlu dipindahkan. Itu, bercakap dengan kontraktor anda tentang kemungkinan dan perbelanjaannya.

4. SEDIAKAN PERMIT.
Sesetengah jenis ubahsuai memerlukan permit kerajaan tempatan. Ini adalah penting terutamanya apabila anda cuba untuk menjual atau membiayai semula rumah anda, kerana pembeli dan peminjam akan ingin memastikan bahawa pengubahsuaian anda mematuhi kod badan-badan berwajib.

5. TENTUKAN RUANG STOR & PENYIMPANAN.
Memikirkan berapa banyak simpanan yang anda mahu. Pastikan anda berfikir melalui semua barangan di dapur anda.

6. ALIRAN UDARA.
Bergantung kepada keadaan tetingkap anda, anda mungkin mahu beberapa cara untuk melepaskan apa-apa bau masakan dan asap. Pertimbangkan pilihan anda dan bercakap dengan kontraktor anda tentang bagaimana anda akan melepaskan yang bau masakan ke luar.

7. PILIH PERALATAN.
Pilih peralatan dan barang-barang yang hendak digunakan. Asing atau sisih, mengikut kadar kekerapan sesuatu peralatan itu digunakan. Peralatan dan barang yang akan digunakan secara rutin hendahklah diletakka di kawasan pinggang kebawah. Seperti kuali, periuk belanga yang digunakan secara harian, diletakkan dan disimpan dibawah kompor bagi memudah pergerakan ambil dan simpan. Peralatan yang digunakan setahun dua kali mahupun sekali setahun, letakkan di bahagian kabinet atas. Apabila ada event tertentu baru barangan dan peralatan ini diambil dan digunakan.

8. FUNGSI SUSUN ATUR.
Kaji dan bincang dengan kontraktor anda, pelan susunatur yang bagaimana anda mahukan. kerana setiap orang mempunyai kadar tolenransi yang berbeiza terhadap satu-satu ruang.

9. NEGOTIABLE
Maklumkan kepada kontraktor anda barang, bahan datau peralatan yang wajib ada di ruang dapur anda dan anda tidak boleh hidup atau tidak boleh berada di dapur jika barangan atau peralatan itu tiada. Ini bermaksud kontraktor akan merekabentuk tanpa gagal supaya peralatan tersebut pasti ada di dapur baru anda nanti.

    Diharapkan dengan panduan ini membantu anda dalam proses sebelum membuat kerja-kerja ubahsuai dapur anda.

    Untuk Tetapan Temujanji ZIARAH & SUKAT atau sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi kami melalui Whatsaap menggunakan link di bawah:-

http://www.wasap.my/60175864878

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…