Skip to main content

NAK BERSIHKAN DAPUR DENGAN CEPAT ?Dapur adalah salah satu ruang penting di setiap rumah yang perlu dijagakan kebersihannya dengan baik sekali. Dapur adalah ruangan dimana makanan dan minuman di sediakan dan ianya amatlah penting untuk dijaga akan kebersihan dan keselamatannya. Selain daripada mencuci setiap peralatan sebaik sahaja ianya digunakan, kita perlukan membersihkan ruangan dapur dan mengemas semula peralatan dan barangan dapur tersebut setiap hari selepas sahaja selesai menggunakannya.

Dapur bersih mempunyai manfaat kesihatan untuk anda dan keluarga anda. Tetapi dengan banyak kerja rumah yang perlu dilakukan dalam satu hari, anda mungkin terlalu letih untuk membersihkan dapur. Nah, untuk dapur sentiasa bersih, berikut adalah tips bagaimana untuk membersihkan dapur dengan cepat yang boleh menjadi rujukan anda.

1. Basuh Alat Memasak - Setelah masak, segera basuh semua peralatan memasak yang digunakan. Jangan tunda untuk mencuci alat memasak yang kotor kerana kotoran akan lebih sukar untuk dibuang jika dibasuh lewat. Basuh dengan pencuci yang bagus dan selamat dengan pelbagai kotoran seperti keluarkan minyak dan keluarkan bau busuk. Setelah mencuci, keringkan alat memasak dan terus simpan di tempatnya.

2. Bersihkan Kawasan Dapur
Jangan lupa membersihkan kawasan dapur dari kotoran dan sisa tumpahan makanan, percikan minyak dan kerak terbakar yang mungkin di lantai, dinding dan juga kompor. Pertama sekali, perhatikan bahagian dapur kompor gas jika terdapat sebarang sisa makanan yang jatuh ke dalamnya dan menjadi hangus. Angkat pemegang dapur gas dan bersihkannya dari kerak atau hangus. Sekiranya bersih, letakkan semula dapur dan bersihkan permukaan dapur. Perhatikan juga keadaan dinding berhampiran dapur. Jika ia kotor, bersihkan segera dengan cecair pembersih serba boleh.

3. Buang Sampah -Jangan lupa untuk sentiasa mengosongkan tong sampah yang ada di dapur setiap hari. Keluarkan sampah di luar untuk mengelakkan penyebaran kuman dan bakteria di dapur yang datang dari sampah. Di samping itu, pelupusan sisa biasa juga menghalang tetamu dapur anda yang tidak diingini seperti semut dan lipas yang boleh menjadi dapur kotor dan tidak bersih.Dengan pembersihan yang rajin, dapur minimalis bersih dapat direalisasikan. Dapur yang sihat pasti akan memberi kesan kepada tahap kesihatan anda sebagai sebuah keluarga. 


Walaupun kadang-kadang memenatkan, jangan biarkan dapur anda kotor tanpa pembersihan, ya!

Semoga Bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…