Skip to main content

CARA MENCEGAH SERANGGA DAN BINATANG PEROSAK DI DAPUR


Dapur merupakan salah satu ruang yang sangat penting didalam rumah, dimana kebersihan mesti sentiasa diutamakan. Ini adalah kerana ianya adalah tempat menyediakan makanan untuk keluarga kita. 

Selain daripada itu, dapur juga befungsi sebagai tempat menyimpan makanan dan tempat kita seisi keluarga menghabikan masa bersama. Oleh itu, dapur mestikan bersih dari kotoran dan serangga perosak kerana ianya dapat menyebabkan pelbagai penyakit.
Lipas, semut dan tikus merupakan jenis haiwan perosak yang sering ditemui didapur. Ia akan menjadi sangat berisiko jika anda menggunakan sejenis racun perosak untuk membunuh haiwan ini kerana ianya boleh mencemarkan makanan di sekelilingnya. 

Cara terbaik untuk mencegah dapur anda dari serangga dan haiwan perosak ini adalah dengan mengambil langkah-langkah berjaga iaitu mencegah

Namun begitu, jika serangga dan haiwan perosak ini telahpun memasuki dapur anda, ada cara untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa langkah semulajadi yang berkesan untuk mencegak serangga dan haiwan perosak memasuki dapur.

1. JANGAN MALAS
Basuh semua perkakas dapur sebaik sahaja ianya selesai digunakan. Alat memasak, pinggan mangkuk, gelas dan hidangan kotor hendaklah dibasuh serta-merta selepas anda selesai memasak atau makan bersama keluarga. Lebihan makana perlulah ditempatkan didapam bekas terttup dan disimpan dalam petisejuk. Jangan sesekali lebihan makan dan pinggan mangkuk kotor ditinggalkan didalam sinki tanpa di basuh. Sisa makananyang telah dibuang ke dalam tong sampah, sila bawa keluar dari dapur, buang keluar, masukkan ke dalam tong sampah yang tertutup rapi.

2. PENCAHAYAAN YANG CUKUP
Cuba perhatikan pencahayaan lapur didapur anda. Sekiranya cahaya lampu terlalu redup, segera tukarkan bulb lampu tersebut. Ini kerana dapur yang cukup pencahayaannya akan kelihatan lebih bersih dan menjadikan cukup kering dan dapat elakkan dapur dari menjadi terlalu lembap yang boleh mengundang tikus, lipas dan serangga yang sukakan ruangan yang bersuhu lembap. Dapur yang agak cerah menakutkan tikus.

3. KELUARKAN SAMPAH SETIAP HARI
Wajib buang sampah didapur setiap hari. Sampah yang dikumpul seawal 7 pagi hendaklah dibawa keluar dari ruangan dapur selewatnya 7 malam. Jangan simpan sampah dapur anda lebih dari 12 jam. Ianya bukan sahaja menjemput serangga dan binatang perosak, malah ianya juga akan merosakan hinges-hines di kabinet dapur. Sekiranya semula langkah-langkah seperti diatas telah anda lakukan dengan baik. Namun masih serangga dan haiwan perosak ini mengunjungi ruang dapur anda dan berpesta.

Cara-cara dibawah ini merupakan cara semulajadi tanpa racun perosak.

A. DAUN BASIL
Ramas-ramas kasar daun basil tersebut, masukkan kedalam botol penyembur, tambahkan air dan goncang. Tanpa penutup botol, letakkan di sudut-sudut yang sering menjadi tempat permainan serangga dan haiwan perosak tadi. Selain dapat menghindarkan tikus dan lipas, aroma daun basil boleh menyegarkan ruang dapur anda.

B. SERBUK KOPI
Ambil segenggam serbuk kopi apa-apa jenama pun. Letakkan di atas pinggan besi. Dan bakarkan serbuk kopi tersebut. Asal kopi yang sedap itu mampu menghalaukan lipas dan tikus dari dapur anda. Jika ada tempat perasap punlebih baik, selain dapat halau lipas dan tikus, cantik sebagai deko ruang dapur anda.

C. AIR LEMON
2-3biji Lemon. Botol Penyembur. Air. Perah lemon kedalam botol yg telah diisi air. Sembur keseluruhan dapur. Aroma dan bau dari lemon sangat dibenci oleh tikus dan lipas. Menjaga dapur bersih dari seranggan dan haiwan perosak adalah salah satu cara menjadi kesihatan dan keselamatan isi rumah. Selamat mencuba.

Semoga Bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…