Skip to main content

KENAPA DAPUR PENTING ? GILA TAK PENTING , BELI RUMAH TAK DE DAPUR MACAM MANA RUPANYAKajian yang dilakukan bahawa kebanyakkan wanita banyak menghabiskan masa di rumah tertumpu di ruangan dapur. 87600 minit kita habiskan masa di dapur. Ini antara penunjuk ruangan dapur adalah ruangan terpenting di dalam satu-satu kediaman.


Kenapa Dapur Penting ?

Tak kisah la apa bangsa dan budaya pun di dunia ini, semuanya sangat menitik beratkan ruang dapur. Ruang dapur adalah jantung hati pada mereka yang sangat sukakan memasak kerana di dapurlah merupakan ruang eksperimen bagi mereka mencipta makanan-makanan yang lazat dan dimasak dengan kasih sayang.

Sepanjang berkecimpung di dalam industri perabut tempahan ini, terumatamanya dalam mengubahsuai ruang dapur, saya sendiri dapat melihat bahawa ruangan dapur ini sedikit sebanyak mempengaruhi cara hidup. Pasangan guru mengolah dapur berbeza dengan pasangan Doktor. 

Sungguhpun begitu, tidak kisah apa sahaja pekerjaan atau profession isi rumah tersebut, setiap hari kehidupan kita bermula di dapur bagi sessi sarapan sebelum ke tempat kerja mahupun ke sekolah (bagi anak-anak)


Ianya antara sebab mengapa dapur itu penting. Kerana ianya adalah tempat pertemuan pertama ahli keluarga di pagi hari sekiranya keluarga itu mengamalkan makan sarapan bersama.

Ini juga mengapa pada kebiasaanya, apabila kerja-kerja mengubahsuai ruang dapur dan juga merekabentuk kabinet, golongan ini akan minta supaya sediakan ruangan kaunter semenanjung ataupun kabinet pulau.

Pada keluarga sebegini, pada pendapat mereka dapur menjadi ruangan intim bagi
perhubungan ahli keluarga, ruangan ini sering di penuhi dengan aura kasih sayang antara ahli keluarga.


Dapur menjadi ruangan penting kerana ianya adalah ruangan gossip paling syahdu.

Bukanlahhh.... Dapur merupakan ruang sosial. Ingat tak dulu-dulu di kampung, atok-atok kita bina rumah , dapurnya mesti besar dari ruangan lain. 

Ayat-ayat atok-atok kita selalu sebut, 
‘senang nanti kalau kenduri kendara, adik beradik sedara sepapat boleh berkumpul di ruangan dapur mengeratkan silaturahim'

Jika bahasa modennya, dapur sebagai tempat berkumpul ahli keluarga. 

Not Just A Kitchen.

Bab yang ini tidak dinafikan, saya sendiri menghadapinya. Ruangan dapur bukan hanya sekadar ruangan para ibu. Para bapa juga kini, telah menitik beratkan ruangan dapur.

Dapur mesti bersih, selamat dan praktikal. Kini dapur dah jadi ruangan ibu dan anak-anak berinteraksi. Ianya menjadi ruang alternatif anak-anak nak bergossip dengan ibu.


Dulu-dulu, zaman mak abah kita, waktu memasak anak-anak diletakkan di ruang tamu tidak dibenarkan masuk ke dapur, kerana dapur menjadi tempat yang bahaya. 

Kini dengan segala rekabentuk dan susunatur, para ibu dan anak-anak boleh menyediakan makanan bersama. Ianya akan menjadi latihan kepada anak-anak untuk biasa di dpaur dan ringan tulang untuk membantu ibu di dapur apabila dewasa kelak. 

Maka adalah penting mempertingkatkan fungsi ruangan dan keselamatan supaya
boleh menjadi tempat yang baik untuk ibu dan anak dan tercipta bonding time antara
mereka.

Anda meminat untuk mewujudkan ruang dapur anda sebegini penting dalam keluarga?

Haa…. nak tak kalau kami bantu menjadikan impian anda dapur yang cantik, tersusun tercapai?

Jangan risau , kami PAKAR dalam menyelesaikan masalah sis.
===============================
"MACAM MANA NAK ORDER."
===============================
Anda hanya perlu
Taip >> KABINET DAPUR << ke http://www.wasap.my/60175864878
untuk tetapan temujanji Ziarah & Sukat atau pertanyaan lebih lanjut lagi.Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…