Skip to main content

PERALATAN ASAS UNTUK BERSIHKAN DAPUR

Dapur adalah satu bilik yang penting untuk surirumah. Di sinilah anda menyediakan dan memasak makanan untuk keluarga dan membersihkan dapur menjadi sebahagian daripada aktiviti suri rumah setiap hari.

Dengan begitu banyak peralatan perabot dan dapur untuk dibersihkan, ia juga perlu mempunyai pelbagai peralatan untuk membersihkannya.

Berikut adalah alat pembersihan asas di rumah yang anda perlukan di dapur untuk membantu proses pembersihan dapur yang berkesan.

1. Sapu dan Kain Lap
Sponges digunakan untuk membasuh pinggan dan mengelap pelbagai permukaan di dapur. Untuk mengelap meja dan permukaan objek di dapur lain, penyapu juga boleh digunakan untuk bahagian atas kotor atau membersihkan tumpahan makanan di lantai.

2. Bulu keluli
Bahan penggilap ini biasanya diperbuat daripada logam halus yang boleh digunakan untuk mencuci periuk atau alat dapur yang berkarat dan hangus.

3. Sarung tangan Getah
Item ini boleh digunakan semasa membasuh pinggan atau apabila menggunakan cecair pembersihan yang mengandungi bahan kimia yang keras. Secara umumnya, sarung tangan getah digunakan untuk melindungi tangan anda dari pencemaran langsung dengan pelbagai bahan pembersihan dapur yang digunakan.

4. Cecair Pembersihan Serbaguna
Satu produk ini boleh digunakan untuk membasuh semua perabot di dapur, seperti meja, kerusi, kabinet, di luar peti sejuk, kabinet, meja dan sebagainya. Jadi pastikan anda mempunyai satu produk ini di dapur.

5. Baldi
Baldi boleh digunakan untuk merendam perkakas dapur yang mempunyai noda yang degil. Juga boleh digunakan untuk menampung air untuk membersihkan lantai.

6. Vacuum Cleaner
Penyapu dan Vacuum Cleaner sangat penting di dapur untuk menjaga dapur bebas dari habuk dan kotoran lain. Selepas membersihkan dengan Vacuum Cleaner atau penyapu, terus dengan membersihkan lantai untuk maksimum bersih dan lantai dapur semula berkilat.

7. Botol semburan
Botol ini diperlukan untuk menjadi bekas untuk produk pembersihan buatan sendiri anda, seperti campuran cuka dan air, jus lemon dan sebagainya.

8. Produk Pencuci/Detergent
Untuk membersihkan pelbagai bahagian dapur, anda memerlukan banyak produk pembersih, seperti cecair pencuci pinggan yang dapat menghilangkan kotoran lemak dengan cepat, membersihkan hidangan dan alat memasak secara kebersihan dan mampu mengatasi bakteria. Anda boleh menggunakan produk-produk Sunlight yang mempunyai pelbagai produk yang kuat dalam pembersihan, bau dan bakteria. 

Di samping itu, anda juga perlu sentiasa menyediakan cecair pembersih lantai untuk membantu dan memudahkan anda membersihkan lantai dapur secara optimum dan bebas dari sebarang kotoran sama ada seluruh makanan atau minyak apabila anda memasak.

Sentiasa menyediakan peralatan dan produk pembersihan di atas di dapur anda untuk menyokong proses pembersihan di dapur untuk membersihkan aktiviti anda di dapur yang maksimum dan praktikal, di samping itu, kebersihan dapur sentiasa terjamin.

Semoga anda rajin membersihkan dapur anda, supaya sentiasa bersih dan selamat terhadap kesihatan ahli keluarga anda. 
Semoga bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…