Skip to main content

TAK PE LA DAPUR KOTOR PUN, DAH TEMPATNYE BEGITU..?Nak tengok sesorang tu jenis pengotor ke pembersih ke ? Cer intai dapur kat rumah diaorang. Masa keluar rumah, mak datok perfume mengaum. Bedak berkepuk, lipstik berkilau. Sekali jengah dapur. Subbahanallah.

Kebersihan rumah boleh menjadi gambaran sama ada pemilik rumah berkenaan menjaga kebersihan dan kesihatan keluarganya atau tidak. Satu ruang di dalam rumah yang mesti sentiasa bersih adalah dapur. Dapur yang bersih akan menghasilkan makanan yang bersih, sihat dan selamat untuk di makan juga.

Dapur yang bersih adalah sangat penting kerana kebahagiaan kesihatan ahli keluarga dapat dikekalkan melalui hidangan yang sihat, selamat dan lazat yang dimasak penuh cinta dan kasih sayang. Dapur yang bersih akan mengelakkan kehadiran tikus dan lain-lain binatang perosak yang merbahaya kepada kesihatan.

Selain bermanfaat bagi kesihatan, ternyata membersihkan dapur secara teratur juga memiliki banyak manfaat lain bagi kita. Mengapa menjaga kebersihan dapur sangat penting.

JADUALKAN PEMERIKSAAN TEMPAT SIMPAN MAKANAN
Percaya atau tidak, jika kita dengan kerap membersihkan peti sejuk atau kabinet pantri, kita akan menyimpan banyak makanan yang tidak habis. Dengan cara ini, kita tidak akan mempunyai makanan yang busuk atau usang tanpa pengetahuan kita. Kita juga boleh memasak dengan bahan-bahan yang ada tanpa perlu membeli lagi.

PENTING UNTUK KESELAMATAN OLAH GERAK LANGKAH DI DAPUR
Apabila memasak, tidak mungkin tidak ada air dan minyak yang tertumpah ke lantai. Sekiranya dibiarkan tanpa pembersihan, ini akan membahayakan keluarga kita, misalnya, jatuh atau tergelincir akibat air dan sebagainya. Dengan pembersihan tetap, dapur menjadi ruang yang selamat dan selesa untuk semua orang.

JIMATKAN MASA DAN TENAGA
Pembersihan dapur secararutin selepas digunakan akan memastikan dapur bersih setiap hari. Dan kita tidak perlu bekerja terlalu keras untuk membersihkannya kerana tidak banyak kotoran. Berbeza jika kita jarang membersihkan dapur. Terdapat banyak kotoran degil yang memerlukan tenaga tambahan dan juga mengambil masa yang lama untuk membersihkannya. Lebih baik untuk membersihkan dapur setiap hari.

SENTIASA SETIA UNTUK TETAMU DATANG KEKE RUMAH
Dapur kini tidak lagi hanya ruang terhad untuk memasak. Hari ini banyak dapur berfungsi sebagai ruang makan dan tempat tidur yang santai dengan keluarga dan tetamu. Dengan sentiasa menjaga dapur bersih, kita tidak perlu bimbang jika terdapat tetamu yang tiba-tiba datang ke rumah kerana dapur kita kemas dan bersedia untuk mengalualukan mereka pada bila-bila masa.Dengan begitu banyak manfaat sentiasa membersihkan dapur seperti di atas, mari kita mula membersihkan dapur dari sekarang. Bersihkan dapur sebaik sahaja selesai memasak mahupun makan supaya kotoran tidak terkumpul dan bakteria tidak membiak di dapur. Ia memerlukan disiplin dan komitmen untuk menjaga keluarga dan menjaga rumah bersih, tetapi ada banyak manfaat yang boleh kita dapatkan daripada itu.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…