Skip to main content

CARA MENCIPTAKAN DAPUR SEHAT


Terdapat banyak cara untuk mengekalkan kesihatan keluarga. Salah seorang daripada mereka memasak makanan yang sihat yang penuh nutrisi untuk keluarga. Untuk mendapatkan masakan yang sihat, dapur anda juga harus bersih dan bebas dari segala macam kuman, bakteria dan detegent berbahaya yang berpotensi menyebabkan gangguan kesihatan bagi anda sekeluarga.

Berikut adalah cara untuk membuat dapur yang sihat yang tidak hanya akan membantu aktiviti anda di dapur tetapi juga dapat membantu anda untuk memasak makanan yang sihat untuk keluarga.

1.  Kurangkan Penggunaan Bahan Plastik.
Plastik biasanya dihasilkan dengan bahan kimia yang kuat. Ini membolehkan barangan plastik, termasuk beg membeli-belah plastik dan peralatan makan plastik untuk melepasan gas bahan-bahan kimia berbahaya ke udara atau makanan / minuman yang disimpan di dalamnya. Oleh itu, sebanyak mungkin menggunakan bahan yang lebih selamat untuk penyimpanan bahan makanan, seperti kaca, seramik atau keluli tahan karat. Sekiranya anda perlu membeli plastik, pastikan ia selamat digunakan dan boleh dikitar semula. Asasnya mengapa beg plastik berbayar yang digunakan hari ini, adalah idea yang baik untuk membawa beg membeli-belah anda sendiri dari rumah untuk menjimatkan penggunaan plastik di dapur.

2.  Keluarkan Racun Perosak
Jika ada racun perosak untuk mengusir tikus atau serangga yang sering masuk ke dapur, segera buang racun perosak tersebut kerana meski mampu mengusir haiwan yang tak diingini dari dapur, namun racun perosak sangat berbahaya bagi kesihatan, seperti boleh menyebabkan asma, kanser, gangguan perkembangan otak, menyebabkan hiperaktif dan terdapat banyak penyakit lain. Daripada menggunakan racun perosak, anda boleh mengamalkan cara pembersihan yang baik dan menyimpan makanan dengan betul untuk mencegah haiwan dan serangga memasuki dapur anda.

3.  Gunakan Pembersih Organik
Ada banyak bahan alami yang boleh anda gunakan untuk bersih-bersih dapur, seperti cuka, lemon, limau nipis, garam, baking soda dan sebagainya. Sekiranya anda membeli produk pembersih, pilih sebanyak yang boleh dibuat daripada bahan-bahan semulajadi yang mengandungi elektroda bakteria yang kuat dan mesra alam.

4.  Kurangkan Sesetengah Bahan Makanan
Untuk membuat dapur anda sihat, adalah baik untuk mengelakkan menyimpan atau membeli barangan runcit berikut dengan jumlah yang berlebihan. Seperti gula, pemanis tiruan dan minyak masak yang mengandungi lemak tepu.

5.  Bahan Makanan Segar
Sentiasa gunakan makanan segar, dari daging hingga sayur-sayuran. Basuh sebelum memasak dan pastikan perkakas dapur anda juga dibersihkan supaya proses memasak dan makan dengan keluarga jauh lebih sihat.

Sekiranya dapur anda sihat, bersih dan tanpa kuman, pastinya makanan yang anda masak juga akan bersih dan bebas daripada kuman dan bakteria supaya kesihatan keluarga dijamin. Semoga berjaya!

Comments

Popular posts from this blog

JENIS-JENIS SINKI : DAPUR

Sinki Dapur Sering dikaitkan degan aktiviti mencuci pinggan mangkuk dan juga bahan basah untuk memasak makanan. Kehadiran sinki adalah item wajib dalam sesebuah dapur. Fungsi adalah sangat penting. Namun begitu ianya harus dipadankan dengan fungsi atau cara penggunaan dapur. Antara sifat penting dalam pemilihan sinki perlulah ada ciri-ciri seperti ergonomis iaitu keselesaaan semasa menggunkannya dan mudah untuk dijaga.

Dibawah ini, diserta beberapa jenis sinki buat rujukan pembaca.

Ada beberapa perkara haru sdipertimbangkan sebelum membuat pilihan membeli sinki. Yang pertama.

“…adakah kita termasuk didalam golongan orang yang suka memasak…”

“…adakah kita golongan yang suka memasak menu-menu yang mudah, menu campak buang?..”

Kenapa perlu tahu kita berada di dalam golongan pengguna jenis dapur yang macam mana? Ianya ianya penting untuk kita mengetahui bagai sifat kita menggunakan dapur. Kerana jawaba itu juga yang akan menentukan jenis sinki yang bagaimana yang akak kita pilih.

Soalan yang ke…

PENYEDUT ASAP????

Alat penghisap asap dapur, atau yang lebih sering disebut dengan cookerhood ini sudah banyak kita temui. Fungsi utama dari cookerhood adalah untuk menghisap asap sisa pembakaran DAPUR semasa memasak. Selain itu cookerhood juga digunakan untuk mempercantik dapur anda, kerana bentuknya yang unik dan menarik.
Tapi, tahukah anda fungsi dan kegunaan satu-satu jenis cookerhood?
Berikut ini adalah beberapa kegunaan dan jenis-jenis dari cookerhood. 
Cookerhood berguna untuk membersihkan/ menyegarkan udara kotor yang datang dari proses memasak. Dengan cookerhood, asap yang beracun dari sisa pembakaran dapur atau wap akibat memasak makanan tidak terhirup dan masuk ke paru-paru. Selain itu cookerhood juga membantu menyegarkan udara di dapur yang tidak memiliki ventilasi udara yang cukup.
Tidak jarang juga pemasangan cookerhood tidak tepat, misalnya saja dipasang pada pantry (dapur yang jarang digunakan), dan hanya sebagai pelengkap keindahan. Padahal, benda ini jauh lebih diperlukan di rumah se…

DAPUR KACA MELETUP..!!!?

Walaupuan tak kerap memasak, hanya rutin di waktu pagi sahaja akak kabinet memasak. Masak dalam kuantiti yang agak banyak , seperti Menu sarapan , Lunch Dan Makan Malam, selalunya Lauk yang sama.

Sebagai Contoh, Sarapan

1. Nasi Goreng + Ayam Goreng Kunyit + Sayur Tumis + Paprik seafood.

Menu sama je bila lunch dan makan malam nanti. Menu2 tersebut untuk anak2 danpembantu rumah yang tinggal kat rumah.

Cuma akak kabinet dah siap2 asing untuk sarapan, lunch dan makan malam. Pembantu rumah Akak Kabinet tinggal panaskan sahaja bila time lunch nanti atau pun makan malam nanti.

Dalam sehari itu je la waktu akak kabinet ke dapur.

Dasar Pemalas Punya IBU dan ISTERI ..kih7x

Sebenarnya bukan itu yang nak di jadikan story.

Dapur adalah passion akak kabinet. Pada akak kabinet dapur ni macam pusat kebahagiaan dalam sesebuah rumah.

Sekarang memang peseyen orang, bukan orang je akak kabinet pun suka guna dapur kaca. Nampak elegant je kan guna dapur kaca. Kemas je dapur kan.

AWAS..!!!!Baru-baru ni ada keluar di…