Tuesday, 3 July 2018

CARA MENCIPTAKAN DAPUR SEHAT


Terdapat banyak cara untuk mengekalkan kesihatan keluarga. Salah seorang daripada mereka memasak makanan yang sihat yang penuh nutrisi untuk keluarga. Untuk mendapatkan masakan yang sihat, dapur anda juga harus bersih dan bebas dari segala macam kuman, bakteria dan detegent berbahaya yang berpotensi menyebabkan gangguan kesihatan bagi anda sekeluarga.

Berikut adalah cara untuk membuat dapur yang sihat yang tidak hanya akan membantu aktiviti anda di dapur tetapi juga dapat membantu anda untuk memasak makanan yang sihat untuk keluarga.

1.  Kurangkan Penggunaan Bahan Plastik.
Plastik biasanya dihasilkan dengan bahan kimia yang kuat. Ini membolehkan barangan plastik, termasuk beg membeli-belah plastik dan peralatan makan plastik untuk melepasan gas bahan-bahan kimia berbahaya ke udara atau makanan / minuman yang disimpan di dalamnya. Oleh itu, sebanyak mungkin menggunakan bahan yang lebih selamat untuk penyimpanan bahan makanan, seperti kaca, seramik atau keluli tahan karat. Sekiranya anda perlu membeli plastik, pastikan ia selamat digunakan dan boleh dikitar semula. Asasnya mengapa beg plastik berbayar yang digunakan hari ini, adalah idea yang baik untuk membawa beg membeli-belah anda sendiri dari rumah untuk menjimatkan penggunaan plastik di dapur.

2.  Keluarkan Racun Perosak
Jika ada racun perosak untuk mengusir tikus atau serangga yang sering masuk ke dapur, segera buang racun perosak tersebut kerana meski mampu mengusir haiwan yang tak diingini dari dapur, namun racun perosak sangat berbahaya bagi kesihatan, seperti boleh menyebabkan asma, kanser, gangguan perkembangan otak, menyebabkan hiperaktif dan terdapat banyak penyakit lain. Daripada menggunakan racun perosak, anda boleh mengamalkan cara pembersihan yang baik dan menyimpan makanan dengan betul untuk mencegah haiwan dan serangga memasuki dapur anda.

3.  Gunakan Pembersih Organik
Ada banyak bahan alami yang boleh anda gunakan untuk bersih-bersih dapur, seperti cuka, lemon, limau nipis, garam, baking soda dan sebagainya. Sekiranya anda membeli produk pembersih, pilih sebanyak yang boleh dibuat daripada bahan-bahan semulajadi yang mengandungi elektroda bakteria yang kuat dan mesra alam.

4.  Kurangkan Sesetengah Bahan Makanan
Untuk membuat dapur anda sihat, adalah baik untuk mengelakkan menyimpan atau membeli barangan runcit berikut dengan jumlah yang berlebihan. Seperti gula, pemanis tiruan dan minyak masak yang mengandungi lemak tepu.

5.  Bahan Makanan Segar
Sentiasa gunakan makanan segar, dari daging hingga sayur-sayuran. Basuh sebelum memasak dan pastikan perkakas dapur anda juga dibersihkan supaya proses memasak dan makan dengan keluarga jauh lebih sihat.

Sekiranya dapur anda sihat, bersih dan tanpa kuman, pastinya makanan yang anda masak juga akan bersih dan bebas daripada kuman dan bakteria supaya kesihatan keluarga dijamin. Semoga berjaya!

No comments:

Post a Comment

CARA PILIH BAHAN KABINET DAPUR ANDA? Siri LAMINATED MELAMINE

Jika kita mempunyai pilihan, adakah kita mahukan kabinet dapur lebih kurang je ? Sudah tentu, semua orang mahu kabinet yang mempunyai bany...